2 Ιουνίου 2011

Catharsis

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα κατ’ εξοχήν πολιτικής φύσεως! Όποιος το αρνείται αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικά αφελής στην καλύτερη ή πολιτικά ευνοούμενος στη χειρότερη. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη ότι άρχισαν να παρατηρούνται έντονες αντιδράσεις εναντίον βουλευτών. Μεταξύ μας, δεν έχω καμιά διάθεση κιόλας να τις καταδικάσω συλλήβδην. Μου φαίνονται εξαιρετικά αναμενόμενες και ως ένα βαθμό “ηθικά νομιμοποιημένες” απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που είναι σάπιο. Το θέμα και πάλι που ανακύπτει είναι τι κάνουμε, όμως, από εδώ και πέρα.


Αν θεωρούμε ότι η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες – πράγμα που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο υπό τις παρούσες συνθήκες – τότε ο κόσμος, αγανακτισμένος και μη, πρέπει να το απαιτήσει. Αυτός θα ήταν και ένας εύληπτος στόχος για το κίνημα των αγανακτισμένων, ο οποίος ωστόσο δεν διαφαίνεται. Μια χάρη μόνο να ζητήσω! Εάν και εφόσον γίνουν οι εκλογές θα ήθελα να δω μια ουσιώδη αλλαγή της συμπεριφοράς του μέσου έλληνα ψηφοφόρου.


Αν πάλι κάποιοι θεωρούν ότι η λύση είναι προς το παρόν αλλού – μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος – τότε πρέπει να πιέσουμε για την οριστική κάθαρση του πολιτικού σκηνικού μέσα από άλλες μορφές. Αν θέλουμε να ρίξουμε οριστικά την ταφόπλακα της Μεταπολίτευσης και να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή, τότε πρέπει αυτοί που διόγκωσαν το χρέος να πληρώσουν. Όχι να πάνε απλά σπίτι τους, ούτε απλά να οδηγηθούν στη φυλακή! Μεταξύ μας δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να τους ταΐζω και πίσω από τα σίδερα. Θεωρώ πολύ πιο αποτελεσματικό να ψοφήσουν στη ψάθα, αφού τους έχουμε δημεύσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε με δημόσιο χρήμα.


Που καταλήγουμε πάλι δηλαδή; Στο διαβόητο νόμο περί ευθύνης των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Στο προηγούμενο κείμενο επεσήμανα δύο πυλώνες πάνω στους οποίους δομήθηκε αυτή η Κρίση. Αν έπρεπε να προσθέσω άλλον έναν – για να φτιάξω το περίφημο Μπελ Κάντο της Πολιτικής – τότε σίγουρα θα ήταν αυτός!


Η πιθανή αδράνεια σε αυτό το πεδίο, παρότι οι πολιτικοί θεωρούν ότι θα συγκαλύψει τα λάθη τους, θεωρώ ότι θα τονώσει τη λαϊκή αντίδραση, θα εντείνει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα αποτελέσει πηγή για ακόμα πιο ακραίες μορφές διαμαρτυρίας. Μακάρι να είμαι φορέας απλά κακών μαντάτων, αλλά ειλικρινά… δεν στοιχηματίζω σε μια τόσο βολική εξήγηση! Τολμήστε το… όχι τόσο για το καλό της χώρας (αυτό εξάλλου η ιστορία απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεστε διόλου), αλλά κυρίως για το δικό σας καλό…

16 σχόλια:

  1. Συμφωνώ "περί ευθύνης Υπουργών και άλλων εμπλεκομένων"!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι. Αν το Πασοκ φρόντιζε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία ασθμαίνει, θα το εμπιστευόταν ένα μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στις αλλαγές αυτές που προωθεί. Ξέρεις, ένα επιχείρημα που ακούει κανείς αυτές τις μέρες είναι ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές κλέφτες. Ναι, αλλά κύριοι και εσείς δεν κάνετε τίποτα για να φανερώσετε τους πραγματικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άντε και με το καλό να αποφασίσουν(εξαναγκαστούν) οι πολιτικοί να επιβληθεί επιτέλους ευνομία σ'αυτό το κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλύτερα να μην γίνουν εκλογές. Γιατί τα διλήμματα θα ήταν τόσο φρικτά, που ξέρουμε όλοι το αποτέλεσμα.
    Έχω γίνει γραφικός να επαναλαμβάνω την ίδια φράση εδώ και 12 μήνες: από την κρίση δεν θα μας βγάλουν αυτοί που την προκάλεσαν. Και αυτό δεν αφορά μόνο όσους κυβέρνησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηφαιστίωνα, όσο δεν καταλαβαίνουν ότι ο πολίτης θέλει να δει όλους που πρέπει να τιμωρηθούν, τότε δεν βλέπω να ηρεμούν τα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bocklin σήμερα διάβαζα για ένα νέο σύστημα μου προχωρά ο Καστανίδης. Αν γίνει με τους σωστούς όρους και πάνε πραγματικά κάποιοι στη Δικαιοσύνη και αυτή λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό βήμα επιτυχίας της μεταπολίτευσης.

    υ.γ. Για την υποστήριξη του ποιοι είναι κλέφτες, θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περσέα, η ευνομία είναι καθοριστικό ζητούμενο σε αυτή τη χώρα. Πρέπει και αυτοί να εξαναγκαστούν να την εφαρμόσουν, αλλά και εμείς να την στηρίξουμε. Και μη νομίζεις ότι το τελευταίο είναι εύκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα διλήμματα Apos μου σε αυτή τη φάση είναι κάλπικα και άχρηστα. Καλό είναι, λοιπόν, να τα αποφύγουμε.

    Δεν ξέρω ποιος θα με βγάλει από την κρίση. Μεταξύ μας δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα αν θα είναι ο ΓΑΠ ή όποιος άλλος θέλει στη σφαίρα τη διακυβέρνησης. Αλλά και στο υπόλοιπο κομμάτι, για λόγους ιστορικής συνέχειας και μόνο, είμαι fan της αλλαγής... ό,τι και να συμπεριλαμβάνει αυτό. Γύρω μου δεν την βλέπω... αλλά έχω τα μάτια μου ανοικτά...ΜΠΑΣ ΚΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η θέση του εγκληματία, και μάλιστα του κατά συρροή εγκληματία, είναι στη φυλακή. Μην περιμένεις ότι θα ανανήψει και θα θελήσει ή θα μπορέσει να ηγηθεί της όποιας εξυγιαντικής προσπάθειας...
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι εκλογες το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν θα λυσουν τιποτα. τι να ψηφίσεις αφου δεν ξερεις σε τι να πιστεψεις ?!??! που να εναποθεσεις τις ελπιδες σου ? η μονη λυση που εχουμε ειναι να μπουμε σ ενα αεροπλανο και να φυγουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έγραψα κι εγώ κάτι γι'αυτό στο blog.

    Μοιάζει σαν βραδυφλεγής βόμβα. Ας ελπίσουμε η Αριστερά να δείξει σοβαρότητα, διότι αν εξακολουθήσει να πανηγυρίζει με την επικείμενη αιματοχυσία και να την υποδαυλίζει, θα ντρέπομαι πολύ.
    Η μη βία που προτείνει ο Stephan Hessel στο βιβλιαράκι του θα πάει στράφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξενικέ, δεν διαφωνώ μαζί σου. Θέλω, όμως, ειλικρινά να μου πεις αυτή τη στιγμή, με το χέρι στην καρδιά, ποιος θα την κάνει αυτή την ριμάδα την εξυγίανση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Basilis αυτή είναι μια λύση όντως. Λύση για τον εαυτό μας βέβαια. Προς το παρόν θεωρώ ότι βρίσκω άλλους τρόπους για να συνεισφέρω στο μερίδιό μου και αρκετά περιορισμένα. Για πόσο ακόμα, δεν μπορώ να σου ορκιστώ. Φλερτάρω πολύ με την ιδέα του αεροπλάνου είναι η αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΠΡ μου δεν έχω καμία μα καμία πίστη στην ελληνική Αριστερά. Είναι αδύναμη, άτολμη, άνευρη... και όποια λέξη με στερητικό μπορείς να σκεφτείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βασική προϋπόθεση οι δημοκτρατικές εκλογές (απλή αναλογική) με αποκλεισμό των κομμάτων εξουσίας (που όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι υπόλογοι, άρα έχουν απωλέσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι - τον επίδικο εγκληματία τον κλείνεις μέσα, δεν τον αφήνεις να αλωνίζει). Αναθεωρητική βουλή. Κυβέρνηση τεχνοκρατών (μη βουλευτών). Ξεκαθάρισμα δικαστικού σώματος.
    Επαναστατικό ;
    Φυσικά !
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ε φυσικα για τον ευατο μας και μονο. δεν θα λυσουμε εγω και εσυ το προβλημα της χωρας , μην παραλογιζομαστε κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ουσία του blogging είναι το σχόλιο! Ποιος θα ήθελε ένα μουγκό ψυχίατρο;